Pers: Noordwest Ziekenhuisgroep en Centrum Oosterwal samen in Foreest Kliniek: ’Corona was het vliegwiel voor een succesvolle aanpak’

02 januari 2024
Pers: Noordwest Ziekenhuisgroep en Centrum Oosterwal samen in Foreest Kliniek: ’Corona was het vliegwiel voor een succesvolle aanpak’

Centrum Oosterwal maakt al jaren naam als florerend zelfstandig behandelcentrum. Noordwest Ziekenhuisgroep gebruikt sinds 2019 de twee operatiekamers onder meer voor relatief eenvoudige ingrepen als een nieuwe heup of knieprothese. Onder de nieuwe naam Foreest Kliniek komt het goede van beide werelden samen.

De ’locatie Bergermeer’ van Noordwest Ziekenhuisgroep, zoals de dependance aan de Comeniusstraat in de wandelgangen heette, heeft inmiddels een andere naam: de Foreest Kliniek. Maar wat gebeurt er precies achter de deuren?

Medisch directeur Menno Gaastra is al jaren betrokken bij Centrum Oosterwal en Noordwest Ziekenhuisgroep. „We waren de eerste kliniek die van toenmalig minister Els Borst het predicaat zelfstandig behandelcentrum kreeg. We zijn in 1989 aan de Overkrocht begonnen en in 2010 naar de huidige plek in de Bergermeer verhuisd. Samen met Noordwest Ziekenhuisgroep zijn we al jaren verantwoordelijk voor de behandeling van de huidziekten.”

Menno Gaastra, medisch directeur van Centrum Oosterwal.
© Foto Erna Faust/Fay Quant

Die samenwerking tussen Oosterwal en Noordwest Ziekenhuisgroep smaakte naar meer, erkent Gaastra. „Corona is het vliegwiel geweest. De boel is toen op scherp gezet. Het ziekenhuis lag vol met coronapatiënten en veel operaties konden niet doorgaan. Patiënten met bijvoorbeeld klachten aan knieën of heupen werden gek van de pijn, maar ze konden geen kant op. Toen hebben we bedacht het op deze plek te doen.”

Operaties
Winand Pluymakers, orthopedisch chirurg en medisch manager van Noordwest Ziekenhuisgroep, ziet de voordelen. „De patiënten zijn niet ziek, maar wel op zoek naar een kliniek voor een behandeling. Veel operaties kunnen tegenwoordig buiten de hoofdlocaties van het ziekenhuis plaatsvinden. Wij kenden Menno en hebben jarenlang geleden al gepraat over samenwerking. Centrum Oosterwal is een prettige, rustige omgeving met een mooie uitstraling. De technieken voor operaties zijn verbeterd en we wisten dat we een aantal ingrepen hier konden doen.”

Winand Pluymakers, orthopedisch chirurg en medisch manager van Noordwest Ziekenhuisgroep.
© Foto Erna Faust/Fay Quant

De naam Foreest Kliniek is een eerbetoon aan Alkmaarder Pieter van Foreest, in de zestiende eeuw een van de belangrijkste medici van Nederland. „Met die naam wilden we ’locatie Bergermeer’ in een ander jasje gieten en duidelijker in de markt zetten”, zegt Gaastra. „We gebruiken de expertise van Noordwest Ziekenhuisgroep, maar koesteren de ambiance waar Oosterwal bekend om staat. De Foreest Kliniek staat voor geplande zorg, waar de patiënten op een prettige manier snel worden geholpen.”

Pluymakers vult het betoog aan. „De patiënten vallen onder Noordwest Ziekenhuisgroep, ze worden door hun eigen Noordwest-dokter geopereerd en hebben de prettige sfeer van Centrum Oosterwal. Het is voor ons een voorbeeld geweest hoe we het in de toekomst willen. Patiënten voelen zich er veilig en vertrouwd, het ziet er mooi uit en ze worden goed verzorgd.”

Kliniek
Zowel Gaastra als Pluymakers is voorstander van de kruisbestuiving, benadrukt laatstgenoemde. „De zorgwereld verandert en mensen hebben veel meer te kiezen. Ze zoeken een kliniek, ze willen de beste behandeling, maar ze weten vaak ook niet wat ze moeten kiezen. Ons voordeel is dat we ervaring hebben met moeilijke ingrepen, maar ook ervaring met de routine-ingrepen zoals een nieuwe heup of een liesbreukoperatie. Onze expertise is breed en gaat net wat verder dan die van een privékliniek. Daarnaast zijn alle chirurgen verbonden aan het Noordwest, waar we ook de moeilijke ingrepen doen, en mogen we arts-assistenten opleiden. ”

Centrum Oosterwal is in Nederland leidend op het gebied van dermatologie, maar wat gebeurt er allemaal onder de paraplu van de Foreest Kliniek? Gaastra schept duidelijkheid. „Het draait om ingrepen op het gebied van chirurgie en orthopedie: totale knie- en heupprotheses, liesbreuken, galblazen en veel ingrepen aan schouders en knieën en kijkoperaties die onder andere voortkomen uit sportblessures.”

Daarnaast voeren de Noordwest-chirurgen in Oosterwal operaties uit op het gebied van plastische chirurgie, waaronder ooglid- en littekencorrecties, hand- en polsingrepen en operaties op het gebied van huidziekten.

Narcose
Simone Nauta is als anesthesioloog al jaren verbonden aan Noordwest Ziekenhuisgroep en veelvuldig in de Foreest Kliniek te vinden. „Een anesthesioloog is een dokter die je tijdens de operatie onder narcose brengt of een andere vorm van verdoving geeft en daarbij bewaakt de anesthesioloog de patiënt zodat de operatie veilig en comfortabel verloopt. De voorbereiding en begeleiding na afloop horen daar ook bij, zodat de patiënt zo min mogelijk pijn heeft en snel weer veilig naar huis kan. Ik houd eigenlijk alles rond een operatie in de gaten.”

Anesthesioloog Simone Nauta.
© Foto Erna Faust/Fay Quant

Volgens Nauta is het fijn werken in de setting van de Foreest Kliniek. „Het is echt een team met korte lijnen. Dat moet ook, want je doet het met elkaar. We zijn goed op elkaar ingewerkt met één gezamenlijk doel: goede en veilige zorg leveren en het daarbij de patiënt naar de zin te maken.”

Naast de operaties heeft de Foreest Kliniek in Centrum Oosterwal ook een afdeling waar de patiënten na de operatie kunnen overnachten, hoewel de meesten vaak op de dag van de operatie al naar huis gaan.

Nauta noemt de werkwijze gestroomlijnd. „Die is hetzelfde als op de hoofdlocaties, maar door de korte looplijnen kunnen we vaker dezelfde ingrepen achter elkaar doen. Dit geeft ons dan weer goed inzicht welke pijnstilling voor een bepaalde operatie nodig is. We hebben geen last van verstoringen door spoedpatiënten die tussendoor komen zoals op de hoofdlocatie van Noordwest.”

Dat de Foreest Kliniek is gelieerd aan Noordwest is volgens Nauta een groot voordeel. „Je kent elkaar. Als ik over een patiënt iets wil overleggen met een collega-specialist dan bel ik bijvoorbeeld met een cardioloog. We werken beiden met hetzelfde medisch dossier. Ook als een patiënt onvoorzien naar de hoofdlocatie aan de Wilhelminalaan moet, wordt dit snel geregeld.”

Bron: Noordhollands Dagblad, 28 december 2023